Wat kunt u zelf doen?

Buurtpreventie begint natuurlijk bij voorzorgsmaatregelen die u zelf kunt nemen. Goede sloten spreken voor zich, maar denkt u ook eens aan het merken van waardevolle bezittingen of het aan laten van een of meer lampen als u ´s avonds de deur uitgaat. Zoals gezegd, is het de opzet van buurpreventie dat iedereen wat meer oplet en alerter is op verdachte situaties. Maak bijvoorbeeld eens afspraken met de buren dat u een oogje in het zeil houdt als ze op vakantie gaan. Uiteraard is het belangrijk verdachte situaties direct te melden bij de politie. En bent u ongelukkigerwijze het slachtoffer geworden van een strafbaar feit, doe daar dan altijd aangifte van.

Inbrekers gebruiken deze geniepige truc om te achterhalen of je thuis bent of niet.

Dieven hebben helaas weer een slinkse manier gevonden om erachter te komen of je thuis bent.

Afgelopen zomer, en ook de zomer ervoor, drukten we elkaar op het hart niet op sociale media te melden dat je op vakantie gaat.
Inbrekers zouden immers via Facebook of Instagram kunnen zien dat je een lange tijd weg bent en buit kunnen maken. Echter is er nu een nieuwe manier waarop inbrekers achterhalen of je voor langere tijd van huis bent.

Deze sluwe truc heb je niet altijd door en (voor anderen) nauwelijks zichtbaar

Plakband over het sleutelgat

Het gebeurt steeds vaker dat inbrekers plakband gebruiken om te achterhalen of je lange(re) tijd weg bent of niet. Bij deze geniepige truc wordt een heel klein stukje plakband over het sleutelgat geplakt.
Hoewel je de plakband duidelijk kunt zien als je dichtbij bent en erop let, zien ouderen het vaker over het hoofd.

Wanneer inbrekers zien dat het plakband is verwijderd, kunnen ze een beetje peilen hoe lang je weg bent geweest. Als de plakband lang blijft zitten, weten de dieven dat die persoon al enige tijd niet thuis is (geweest). Op deze manier kunnen ze een schatting maken welke personen vaak van huis weg zijn, met vakantie zijn of welke niet.

Denkt u eens na over de volgende vragen ;

  • Sluit u ramen en deuren altijd, ook als u maar even weg moet voor een snelle boodschap? (nee)
  • Laat u ooit de garagedeur openstaan wanneer u slechts even weg moet met uw auto, fiets of scooter? (ja)
  • Opent u ’s avonds de deur als u niemand verwacht, maar er staat een vriendelijke persoon voor uw deur? (ja)
  • Als u voor een collectant geld gaat halen, laat u dan ook altijd de deur beleefd op een kier of open staan? (ja)
  • Bent u alleen voor de nacht alert op het afsluiten van uw woning i.v.m. inbraken? (ja)
  • Bent u wel eens in uw tuin bezig aan de ene kant van het huis en staat dan de achterdeur of garage/schuurdeur open buiten uw zicht? (ja)
  • Laat u wanneer u weggaat wel eens ramen op de eerste verdieping of een dakraam open omdat inbrekers toch alleen beneden binnenkomen? (ja)
  • Is het mogelijk om uw fiets of scooter ’s nachts voor uw woning te laten staan zonder voldoende vast te leggen? (ja)
  • Zijn oplichters altijd direct herkenbaar door hun louche uitstraling? (ja)

Als u op meer dan 3 van deze vragen het antwoord geeft wat erachter staat, loopt u meer kans op slachtoffer te worden van een misdrijf!

Met goede verlichting maak je het dieven niet makkelijk.

Dievengilde dol op donker
Als de dagen korter worden, stijgt het aantal inbraken. Inbrekers gaan nou eenmaal het liefst in het donker te werk om ongezien te blijven. Als een huis ‘s avonds niet verlicht is, weet een inbreker dat er niemand thuis is. Daarnaast kan een inbreker in een onverlichte woning makkelijker ongezien zijn slag slaan. De oplossing lijkt simpel en is dat ook: goede verlichting. Een verlichte omgeving schrikt dieven af en voorkomt woninginbraken.

Verlichting met een tijdschakelaar maakt al een enorm verschil. Gebruik niet een klein lampje om te doen of je thuis bent. Daar prikken inbrekers wel doorheen. Maar laat bijvoorbeeld ook een lamp aan op de bovenverdieping. Kortom, zorg ervoor dat het huis een bewoonde indruk maakt.

Een goede buitenverlichting is ook belangrijk, vooral bij de deuren die vanaf de openbare weg zichtbaar en bereikbaar zijn. De buitenlamp bij de voordeur dient het gezicht van de bezoekers te verlichten. Zo kunt u een betere afweging maken om wel of niet de deur te openen. Het hoeft niet per se om felle verlichting te gaan. Een beperkte maar gelijkmatige verlichtingssterkte voldoet meestal.

Goede verlichting speelt ook een grote rol bij de pakkans na een inbraak. Goed licht zorgt voor een beter signalement van de inbreker. De meeste heterdaadaanhoudingen door de politie, zijn te danken aan snelle alarmering via het nummer 112 in combinatie met een goed signalement. Lampen maken dus ook in dit geval een wereld van verschil.

Kijk voor meer tips om een woninginbraak te voorkomen op
www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

Geef dieven geen kans!

Tips van de politie :

  • Versiert u uw huis met carnavalsvlaggen en dergelijke, dan is dat voor inbrekers een duidelijk signaal dat u carnaval aan het vieren bent. Zorg dan dat er iemand een extra oogje in het zeil houdt.
  • Doe alsof u thuis bent. Ruim het huis niet extra op maar laat bijvoorbeeld bekers en borden op het aanrecht en de eettafel achter. Zorg dat iemand de post opruimt en dat er een auto op de oprit staat. Gebruik tijdschakelaars op uw verlichting.
  • Maak het de inbreker moeilijk. Goed hang- en sluitwerk is belangrijk. Zorg dat u altijd alles goed afsluit. Ook als u maar even weg bent. Draai de sleutel minimaal één keer om en haal de sleutel uit het slot. Laat geen opstapjes zoals kliko’s en ladders buiten staan. Plaats buitenlampen, bijvoorbeeld met bewegingssensor: inbrekers werken niet graag op een verlichte plek.
  • Leg waardevolle spullen of autosleutels uit het zicht van voorbijgangers. Plak geen briefje op de deur dat u er even niet bent. Hang geen adreslabel aan uw sleutel. Verstop geen sleutel buiten uw huis. Deurmatten en bloempotten zijn geen geheime plaatsen.
  • Noteer details en bel! Samen zien en horen we meer. Natuurlijk let de politie op vreemde en verdachte situaties in uw wijk. Zoals u dat natuurlijk ook doet. Hoort of ziet u iets ongewoons? Een vreemde auto, een persoon op de uitkijk of een andere situatie die u niet vertrouwt? Noteer details zoals uiterlijk, kleding, kenteken, merk en kleur, en bel direct de politie. Bij spoed of heterdaad belt u 112 en anders 0900-8844. Zo maken we samen een vuist tegen woninginbraak.
  • Toch ingebroken of een poging gedaan? Doe altijd aangifte. De politie kan dan een onderzoek instellen en gerichter surveilleren. Met uw aangifte kan een aangehouden verdachte mogelijk vervolgd worden. U kunt aangifte doen door een afspraak te maken via 0900 – 8844.
  • Kijk voor meer informatie op de volgende sites: Voor tips om uw woning te beveiligen kijk u op www.politiekeurmerk.nl/preventietips. Voor meer preventietips gaat u naar www.politie.nl/onderwerpen/woninginbraak.html. Op www.politie.nl ziet u onder ‘mijn buurt’ hoeveel woninginbraken in uw buurt gepleegd zijn.

Nog meer Tips :

  • Defecte straatverlichting kan u heel gemakkelijk melden via de buitenbeterapp https://www.buitenbeter.nl/
  • Deze meldingen komen automatisch bij de juiste instanties terecht.

Fietsdiefstal :

Graag even jullie aandacht voor onderstaande informatie:

  • Zet als het even kan fietsen binnen
  • Zet een fiets (eventueel met meerdere sloten) vast aan een hek, lantaarnpaal etc., zodat de fiets niet opgetild kan worden

Tip:

Vaak is bij een aangifte van fietsendiefstal het framenummer/serienummer van de fiets niet bekend bij de eigenaar. U kan de gegevens bijvoorbeeld noteren in een digitale fietsregistratie kaart. Deze is te downloaden via www.politie.nl/binaries/content/assets/politie/algemeen/onderwerpteksten/folders-en-downloads/fietsregistratie.pdf

Auto’s afsluiten :

Tijdens de rondgang door de buurtpreventen door de wijk wordt geregeld geconstateerd dat auto’s niet zijn afgesloten. De buurtpreventen attenderen de eigenaren erop om deze af te sluiten. Zo wordt het de inbreker niet gemakkelijker gemaakt. Wees alert en haal alle waardevolle spullen (zoals tassen, laptop en navigatie systemen) uit uw voertuig.

Inbraken in auto´s met name de duurdere auto´s, radio, navigatie systemen en airbags, veelal bij keyless entry auto’s preventie, tip: zie deze website.

Houd deze pagina goed in de gaten!, er zullen regelmatig tips en adviezen worden geplaatst. Hebt u een bruikbare tip of advies mail deze dan naar Gertjan of Nicoline en misschien ziet u uw tip de volgende keer terug op deze site!

Bekijk deze filmpjes voor preventie tips

Waarom het zich loont de deur ook overdag op het nachtslot te draaien

Bekijk het filmpje hieronder. Dit is een echt voorbeeld! U zult schrikken van het resultaat.

Een meer bekende variant! Al vergeten of kent u hem nog? Zoals u ziet op de andere film werkt dit ook bij de nieuwere sloten!

Video van de gemeente Eindhoven en politie Brabant Oost over het belang van inbraakpreventie en voorbeelden hoe u dit kunt aanpakken.

====================================================================================================